Deadpool X Carnage

00:28

Deadpool X Carnage

Merhaba arkadaşlar, yine ben yine bir inceleme, son Çizgi roman incelemem biraz uzun olan Şehzade Yangını 1. Kitap incelemesiydi.

Şimdi ise karşınızda Deadpool X Carnage Çizgi Romanıyla geldim.
Şimdi ilk olarak Ertan Ergil Abimize teşekkür ile başlamak istiyorum. O ve JBC şirketi, çalışanları olmasa belki de bu eseri okumak nasip olmayacaktı.
Çizgi romanın kendi eleştirisi ile ilgili konulara geçmeden önce, ilk olarak JBC’nin yaptığı işe odaklanmak istiyorum. Öncelikle iyi ve eğlenceli serileri seçiyorlar bizim için.
Şimdi gelelim kendilerinin de verdiği bilgiler kısmına (bu arada bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz; Deadpool X Carnage )
Kitap 120 Sayfa olup, 1. Sınıf parlak kuşe kâğıt ile yapılmış ve ciltlemede ise iplik + Dikiş kullanılmış, yani en kaliteli ve bozulması en zor olan ciltleme sistemi, JBC gerçekten emek veriyor bu işe ve bizim için elinden geleni yapıyor belli ki.
Fiyat olarak kalınlığına rağmen gayet uygun olan kitap 27, lira 50 kuruş (ver lan Tırrek (yapmasam olmazdı))
Şimdi, kitap Superior Carnage Yıllık #1 ile başlamak üzere toplam 5 fasikülden oluşuyor diğer fasiküller cildin adını taşıyan fasiküller.
Yani tek fasikül Türkiye de 5 lira 50 kuruşa denk geliyor (hayır bu sefer yok size).
Şimdi diyecekseniz ki “çok pahalı değil mi”, cevap veriyorum “hayır efendim değil”
Şu olayı şöyle açıklamak istiyorum, kitabın içindeki fasiküllerin her birinin normalde Amerika fiyatı 3,99 Dolar yani Türk Parası ile 11 lira 36 kuruş.
Burada JBC size bu ürünü aslında bakarsanız tam olarak 5 Lira 86 kuruş daha ucuz veriyor.



Yani JBC’yi öpün de başınıza koyun :D, yey JBC.
Normalde size 56 lira 8 kuruşa gelecek olan Tüm fasiküller 27 lira 50 kuruşa sunuyor üstelik Türkçeye çevrilmiş ve kaliteli baskıyla birlikte.

Her neyse geçelim asıl konumuza, önemli kısım buraları (para kısmı önemli değildi demiyorum yanlış olmasın).
İlk fasikülümüz dediğim gibi Superior Carnage Yıllık #1
Peki, ne var bu Fasikülde ilk olarak fasikülü Yazan Çizen insanlarla başlamak istiyorum bu konuya.
Bu fasikülün ilk 20 sayfasını çizen abimiz Kim Jacinto, Kendisi Filipinli bir abimiz, Venom, Hulk, Iron man, Wolverine, Thunder Bolts, Angela Gibi Çizgi romanların / Karakterlerin çizimlerini üretmiş.
Bence gayet başarılı bir abimiz, hatta Türk çizerlerden Selçuk Ören’in çizimine benzettiğim bazı çizim stilleri var, insanların yüzlerindeki kırışıklıkların çizim stilleri bunu düşünmemi sağladı açıkçası.
Geri kalan sayfaları ise açıkçası çok fark göremediğim (ilk 20 sayfa ile) Mike Hernderson çizmiş, Bu abimiz de Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT), Neilbiter, Ghostbusters, Power Rangers, Robocop, Secret Warstan bir sayı ve “What if” Serisinden Infinity Thanos serisi gibi ünlü serilerin çizimlerini yapmış.
Cullen Bunn… bu adamı başlarsam Bitiremeyeceğim için işlerinin linkini vermek daha kolay geliyor açıkçası.
Link; Cullen Bunn
Linkteki ana sayfasına bakarsanız orada Karakter olarak ta var işleri.
Kendisi Bizim Yazarımız Senaristimiz, basitmiş gibi görünen içeriğe, konuya, hikâyeye derinlik katan ve bunu o kadar çaktırmadan yapan biri ki o derinliği kaçırabileceğiniz bir durum ile karşı karşıya geliyorsunuz, bütün ürünü sadece Deadpool diye iki cümlede, sanki bir şeyler anlatmıyormuş gibi özetleyen insanların türemesine neden oluyor.

(Bu arada Diğer Çizerlerden Zamanı Gelince Bahsedeceğim)
Şimdi gelelim Çizgi roman konusuna, ilk sayfalardan başlayan Easter Eggler (Sürpriz Yumurta Diye çevrilir herhangi bir şeyin içerisine sıkıştırılmış gönderme, sürprizler vs. gibi şeylerdir) sayesinde evrenin hangi zaman diliminde olduğumuzu görebiliriz.

Tüm Kitap boyunca var aslında birkaç tane aynı işlev için konulduğu da belli olan şeyler.
Peki neden bunları koyuyorlar, şimdi ilk olarak eş zamanlı çıkan bir sürü çizgi roman var ve aralarındaki zaman olarak bağlantıyı herkes kolaylıkla kaçırabilir, bu yüzden bu gibi küçük Easter Egg taktikleri ile hangi zamanda olduğumuzu size açıklıyorlar bu şimdi bahsedeceğim Easter Egg de o işlevde kullanılmış.
Nedir Bu Easter Eggler ilk sayfa da Daily Bugle gazetesinin haber sayfalarından biriyle karşılaşıyoruz, Carnage’in yaşadıkları hakkında ufak bir özet geçiyor bize, ancak sürprizimiz bu değil, sürprizimiz gazetenin verdiği alt başlık “İngiltere de yaşanan son saldırılar Giz- zem’ini koruyor. Yeni MS. Marvel New Jersey’demi görüldü?. Black Widow dubai’de yalnız takılıyor.”

Burada Dikkat Çektiğim nokta şu, MS. Marvel… Yani Evrene Kamala Khan katılmış durumda, Arkabahçe yayınevinin Bastığı MS. Marvel’ı alıp kendisinin kim olduğunu öğrenebilirsiniz.
Şimdi geçelim Hikâye Kısmına (merak etmeyin spoiler yok).
İlk fasikülümüzde Aslında olay birbirinden ayrılmış olan Cletus ve Carnage’in hikâyesini anlatıyor ayrı ayrı.
Buradaki fasikülün yapılma amacı symbiote’un potansiyelini görmemiz. Nasıl yayıldığı nasıl seyahat ettiği tehlike potansiyelinin ne olduğu görüyoruz ve gerçekten bir ortak yaşam olduğunu hissetmemizi sağlıyor bu fasikül, konak olmadan Carnage nedir sorusuna bir cevap getiriyor. Bu arada Carnage çizimleri çok güzel olmuş bence, hayran kalmamak elde değil, kapakları görünce bir korkmuştum açıkçası berbat etmişler diye, bir önyargı ile açtım çizgi romanı ama eser kalmadı o ön yargıdan.
Gelelim asıl olayımıza hazırlık fasikülümüzden çıktığımıza göre asıl kitaba ismini veren 4 sayılık fasiküllere.

Hikâyenin geri kalan kısmını yani 4 fasiküllük Deadpool X Carnage’in çizimini yapan abimiz Salva Espin, Çizimlerini birçok yerden tanırız aslında çünkü Deadpool Deadpool’u öldürüyor ile de onunla birlikteydik.
Bu abimiz de çoğunlukla Deadpool üzerinde çalışmış diğer çalıştığı ürünleri de buyrun buradan inceleyin.

Çok tanıdık, hiç yabancılık çekmediğiniz çizim tarzı sayesinde, kitap sizi hikâyeye çok daha kolay çekiyor.
Bu arada senaristin işidir diye tahmin ettiğim, ölümleri gizleme çabası var çizgi roman da, “nasıl” derseniz eğer şöyle ki; Evet kitapta ölüm oluyor ama bunlar olurken yalnızca 3 tanesinde, düzgünce birinin ölümünü izliyoruz.
Yani şimdi diyelim biri ölecek ise o kişinin katiline son bakışını görüyoruz, ama sahne orada kesiliyor daha sonra kurban ölmüş şekilde hikaye devam ediliyor o ölüm anı gösterilmiyor (dediğim gibi 3 tanesi dışında, varsa eğer siz de söyleyebilirsiniz gözümden kaçırdığım olabilir).
Yani şimdi bunu çizerler yapıyor desem 3 farklı çizerde de 1 tane olmak üzere bu tarz ölüm yaşanıyor demek ki bu yazarın işi. Saklamaya çalıştığı ölümler ile gizem yaratmaya çalışmış ve bunu gayet iyi başarmış bazen de.
Kitabın özeti gibi bir şey geçeceğim spoiler olmadan,  Carnage’in yaptığı yıkımları, Deadpool, TV de görüyor ve “o deli, ben de deli, bulurum ben bunu” kafası ile Carnage’i takip etmeye başlıyor.
İlk başta düz giden bir Deadpool hikâyesi bekliyordum açıkçası, ancak kitap bu beklentimi yıktı, özellikle de son kısımlara doğru (sürpriz bir son da var kitapta).

Durum öylesine yerlerden, zamanlardan çıkmış gibi gözükse de öyle olmadığını öğreniyoruz, Deadpool ’un tavsiyelerine uyan, felsefi ve psikolojik olarak olaylara bakmaya çalışan bir Carnage görüyoruz. O en eski soruyu sormaya başlıyor, “ben neden var oldum? Benden üstün, beni kontrol eden bir güç var mı?”
Deadpool ‘un boş boğazlığının aslında boş boğazlık olmadığını görüyoruz her geçen sayfada.
Burada 3. Fasikülde yapılan bir sanatı sizler ile paylaşmak istiyorum.
Önceki sayfanın son panelinde öldürülenlerden birinin çocuk olduğunu görüp “biz aslında Carnage ile aynı değilmişiz” diyen Deadpool… 


Peki, neden burası önemli, hatırlarsanız hikâyenin başlangıcının birbirlerini benzetmesi üzerine olduğunu söylemiştim, ancak bu demin repliğini verdiğim sayfadan bir sonraki sayfada son kare de Carnage yanındaki kişiye “burada bekle… Babacık …”diyor ve sözünü bitirmeden önce kare değişiyor. Bir sonraki sayfaya geçtiğimizde karenin başlangıcı Deadpool oluyor ve kendi kendine “balık tutmak… Balık tutmak mı bu nereden geldi şimdi aklıma” diyor, yani bir nevi Carnage ’in sözünü tamamlıyor.
Peki, burada anlatılmak istenen nedir, ilk başta aynı olduklarını sözlü şekilde söyleyen Deadpool, ardından aynı olmadıklarını söylüyor, sonra bunu yine söylediği bir şey ile yalanlıyor yani en başa dönüyor bir nevi kendini o kadar benzetiyor ki Carnage’ e o öyle düşünmese bile birbirlerinin sözlerini tamamlayacak kadar birbirlerine benziyorlar.
Deadpool ‘un kişilik bölünmesi olayını bilmeyen yoktur, kitapta buna da değiniyor ve bunu bir metafor olarak kullanıyor, hatta öyle bir metafor ki bunu açıkça kendi tespit ediyor (okuyup görün neymiş o metafor).
Şimdi de kitapta çizim yapan her çizerde de olan bir göze çarpan durumu daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
Arka planın çizilmemesi; evet normalde de başvurulan bir yöntemdir aksiyon sahnelerinde asıl olaya odaklanalım diye yapılan bir durumdur ama burada o durumu biraz abartmışlar, mesela masanın ayaklarını çizmeyip sadece masanın kendisini çizmek bunlara bir örnek.
Bir de gelelim küçük Easter egglerimize, Avengers vs X-Men sayılarını raflarda görebiliriz, aynı yerde, Wolverine sayıları da var aynı zamanda sanırım sadece Avengers’ın olduğu bir çizgi romanda bunlara dâhil ( o yarım gözüküyor tam belli değil).
Bunlar dışında Deadpool ‘un duvarların birinde çaldığı chimichangalarla ilgili bir haberi de görebilirsiniz.
Deadpool Deadpoolları öldürdükten sonra yaşanıyor bu olay aslında, bunula ilgili 2 olayı kanıt olarak gösterebiliriz, birine hayal desek 1 tanesi kesin yetiyor.

(Biliyorum Gerçek PandaPool üstteki değil Alttaki)


Köpekpool, Pandapool, Geyikpool ve Ördekpool’u da görebiliyoruz.
Dediğim gibi altında dikkatli baktığımızda sağlam psikolojik ve felsefik öğeler olduğunu görüyoruz, okumaya değer olduğunu düşünüyorum. Hem eğlenip hem düşündürebilecek türden bir kitap, parasını gerçekten hak ediyor açıkçası, Ertan abiye ve tüm JBC ekibine tekrardan teşekkür ediyor ve umarım daha çok çizgi roman için paramızı alırlar diyorum.



(Bu arada evet, felsefi öğeler var ve sağlamlar, ancak öyle çok çok çok derin değiller sadece derinler. Sonra abartmışsın demeyin :D)

Bunlar da Hoşuna GİDEBİLİR

0 yorum

POPÜLER YAZILAR

ZAMAN TÜNELİ

AYIN ADAMI!

AYIN ADAMI!