Batman v Superman Mini İnceleme

00:33


BATMAN V SUPERMAN MİNİ İNCELEME


 
Herkes Batman V Supermanden bahsediyor ben de izledim bakalım ne düşünüyormuşum.
Film aslında güzeldi ancak 10 üzerinden 6 verebilirim ama bu sandığınız nedenlerden değil, hikaye yok şu böyle şu şöyle olmuş şeklinde değil. Aslında altındaki içeriği görmek zor olacağı türden bir film olmuş ki yapılan kötü yorumlardan bunu bariz bir şekilde anlayabiliyorsunuz. Asıl politik ve pskolojik olayları, alt- metin olaylarını kaçıran bir sürü insan var burada, herşeyi basitmiş gibi görmeye çalışanlar var ama basit değil.

Şimdi gelelim asıl kısıma nerelerden puan kırdım, spoiler henüz vermeyeceğim haberiniz olsun
ilk olarak filmin Teknik açıdan berbatlığına değinmem gerekiyor. Zack klasik Çizgi romanlardan çalma sahneleri bırakınca film yapamıyormuş onu daha net gördük. 300 spartalı, Man of Steel,Watchmen, Dawn of the Dead (çizgi roman değil ama remake) gibi yapımlara baktığımızda adam bildiğiniz çizgi romanları storyboard olarak kullanmaya çalışmış ve çizerlerin sağladığı epik sahnelerden sinema üzerinden ekmek yemiş.


Ancak bu filmde onu yapmadığı için berbat etmiş filmi, Zack iyi bir yönetmen değil sadece bir kere izlememe rağmen gördüğüm bildiğiniz 8-9 tane bariz olmayan, 2 tane de bariz herkesin anlayabileceği teknik hatalar vardı. İlkini net hatırlıyorum ikincisinin bir Bruce Wayne sahnesinde olduğunu hatırlıyorum (sahneyi net hatırlamıyorum) ama ilk sahnesi mahkeme salonunda Senator Finch'e yapılan zoom sırasındaki sallanmaydı, ikinci bariz olarak bahsettiğimde de aynı sallantı vardı, ama eğer 3. defa olsaydı bunu hata olarak kabul edemezdim film grammerine eklenmiş olarak göreceğim birşey olurdu ancak değildi bariz hataydı.

Onun dışında bahsettiğim geri kalan 9 tane hatalar dikkatli seyirciler ve biraz da teknikler konusunda bilgisi olan seyirciler tarafından algılanabilecek şeylerdi, bir iki yerde CGI hatası bir iki yerde yine hem kamera hem de açı hatası vardı, kısacası hatalar olmaması gerektiği kadar fazlaydı teknik açıdan ki bu da zaten puanının düşmesinin en büyük nedenlerinden biriydi.
Şidmdi hafiften spoiler olabilecek sahneler için uyarım da bulunayım bakalım

SPOİLER.......... (KİND OF)


Şimdi gelelim Batman vs Superman filminin senaryosuna, Çizgi roman karakterleri diye çizgi roman filmi beklemek en başta hata zaten, neden derseniz bir yerde de belirttim , DCCU dedikleri şeyin açılımı "Detective Comics Comics Universe" DEĞİL. Doğrusu "Detective Comics Cinematic Universe" yani burada ki her şey farklı olabilir, Joker bir Batman kostümü giymiş Bruce Wayne adındaki Jokeri kovalayabilir yahut Bruce Wayne diye biri olmadan direk Bir kadın bile giyebilir bu kostümü Çizgi roman ile aynı şeyi beklemeyin, alternatif bir evren dediklerinde anlamı budur, BatChicken bile görseniz Bruce Wayniniz Tavuk bile olsa (gerçek anlamda) buna saçma diyemezssiniz çünkü burası alternatif evren istedikleri gibi yapabilirler.

Batman öldürüyor dediğinizde, Man Of Steel da göz önünde bulundurun ve Zod'unda ölmüş olduğunu hatırlayın, Bu evrende kahramanlar öldürebiliyor, evren kendi içinde bu konuda tutarlı. Batmanin eski hikayelerini biliyoruz çok sefer izledik zaten, burada bunu anlatma çabasına girilmemiş, Batmanin hazırlıklarının ne derecede nasıl yapıldığını zaten bildiğimiz için bunu kalkıp göstermemişler çok önemlileri dışında, Kryptonitin kesilmesi mızrağa yerleştirilmesi gibi detaylar maskedeki ses değiştirici gibi şeyleri göstermesi normaldi bir zahmet, hazırlık aşamasında ki farklı olan şeyler bunlardı, kryptonit bomba, mızrak bunlar farklı olan şeyler olduğu için izledik ancak geri kalanı zaten çok yapılan batman filmlerinde anlatılan şeylerdi gereksiz olurdu o konuda senaristler iyi yapmış.


Diğer JL üyelerinin gösterilmesi konusunda yeterliydi bence, sonuçta JL filmi değil bu, aslında bir Batman filmi de değil, hatırlarsanız Superman 2 filmi olarak çıkacaktı (Man Of Steel 2) sonradan ismi değişime uğradı bir iki kez ertelenmeler oldu, o ilk isimdeki film için yazılmış senaryo üstüne eklemeler ve çıkarmalar ile bu film oluşturulmuş, belli bir şey bu. Yani kalkıp Batmanin ön planda olmasını o yüzden çok bekleyemezdiniz. Mos'un devamı ve Diğer JL üyelerinin tanıtımı olacak olan film olacağı en başından belliydi, yok Superman Önde en çok onun ilişkisinden bahsedilmiş filan komik şeyler bunlar, zaten olması gereken şey oydu, nedeni ise basit, Mos'un devam filmi lan bu daha ne olsun... Superman üzerinden giden bir konu vardı zaten belli olan, bariz olan şeydi bu, Supermanin iç dünyasını kısıtlı sürede yeterli derecede yansıtabilmişler bu konuda Zack'e lafım yok desem yine diyemem çünkü yine senaristler yapmış bunu aslında bakarsanız. iyi yansıtmış Zackte evet ama o normal derecede yönetmenlerin yapabileceği şekilde olan şey olduğu için övgü senaristlere gidiyor.

Supermanin ne gibi tehtit içerdiğini, dünya onu nasıl görmeli, nasıl görüyor, dünyanın bu tehtite bakış açısının superman üzerindeki etkisini de gördük, en bariz olan zaman ise Mahkeme salonundaki olaydan bir kaç saniye sonraki sahnesi, oyunculuk orda döktürülmüş bence duygu çok iyi verilmiş, olay supermanin kırılıp kırılamamasıyla ilgili aslında bakarsanız, kişiliği üzerinden olan bir senaryo, o yüzden Batman filmi değil, Batman yan karakter gibi senaryoda senaryoyu ilerletmek adına kısacası ki olması gereken oydu zaten.


Lex konusuna gelince, adamın felsefesi mükkemmeldi, hiç Çizgi romanlardaki gibi bir Lex görememiş olmam en büyük sevincimdi açıkçası, çünkü başka evrende o kadar güzel işlemeleri gerekiyordu ki Lexi hem sevelim hem küfür edelim, evet klasik Lex'e de yeri gelince bunu yapıyorduk ancak, ortalarda dediğim gibi Paralel evren başka kişilikler, bu Lex'imiz baya bilgiliydi aslında, Sanat , Bilim, Felsefe, vee en çok ta, düşünüldüğü gibi kötü olmakta, Tanrıya bile diz çöktüren adam, buradaki politik, Felsefik alt metini göremeyen Lex Karakterirnin filmin en büyük artısını göremeyen kişi olması muhtemeldir. 

Lex Karakteri için sağlam bir altyapı yapılmış, filmin kaderini belirleyen karakterimiz kendisi ne Batman ne Superman, isteyen başka karakterlere benzetebilir filmi kendi içinde incelemek deyip loki yahut çakma joker benzetmesi yaparak çelişkiye girip komikleşmeyeceğim ben, ama dediğim gibi kendi içinde incelemem gerekir filmi, aslında inceleme değil görüş buradakinler objektif ve inceleme tarzı görüşler, hani kalkıp burada bence güzel olmuş dediklerim dışındaki şeyler zaten gerçeklerdir ve tartışılabilir şeyler değildir, örneğin kamera hataları teknik sorunlar vs yani mini inceleme diyebiliriz inceleme bu kadar kısa olmaz (düşünün şuanki yazının uzunluğuna bakarak)..

Şimdi gelelim müziklere, bu kısım çok kısa sürecek araştırmasını yapmadım bu konuda ama sadece müziklerden bile bir kaç puan hakediyor film, sublajdaki sesleri kısıp dublajı ortaya çıkaramama sorununu filmin üstüne yıkmıyorum ama müzikler çok sesliydi o da dublajcıların sesi ayarlayamamalarından kaynaklı birşey. Filmin kendi durumunda müzikler dediğim gibi çok güzeldi hele WW nin geldiği kısım harikuladeydi.

Efekt kısmına gelince, Film efekler ile boğulmuştu, bazıları çok gereksiz yere kalabalık yapılsın güzel gözüksün diye konulduğu belli efektlerdi ve zaten kalabalık yapmışlar da görsel olarak zenginleştireyim derken boşuna kafa yormuşlar sadece, sadelikte bir o kadar iyidir Zack unutma. Efekt ile yapılmış olması bir çok şeyin arada efektlerin yanlış uygulandığı, eksik uygulandığı noktalarının da olmasını beraberinde getirmiş olduğu sahneler çok vardı, Martha Wayne mezarındaki efektler bir kaç saniye de gözükse bozuk olduğunu bariz belli ediyordu (her açıdan değil tabiki de).
Karanlık hava vereceğim derken Şokunu çıkaran Zack... Filmi göremedim lan bildiğin, biraz aydınlık olsun bir sonraki, en azından görelim ne izlemeye çalıştığımızı, bu his en çok filmin Batmanin o çete ile dövüş sahnesinde beynime beynime girdi, ciddi anlamda karanlık olma durumu abartılmış ve aksiyonu görmemizi bazı yerlerde engellemiş karanlık efekti bu yüzden sevmiyorum gözleri yoruyor görmeye çalışmakla.

Şurada Bir not düşeceğim bu not Marvel Filmleri çocuksu diyenler içindir, diğer kişiler üstüne alınmasın. Karanlık efekt verilmesi filmin büyükler için olacağı anlamına gelmiyor, yahut karanlık efekt verilmemesi tam tersi çocuklar için yapılmış anlamını da taşımıyor, sadece Yönetmenin tarzını yansıtıyor bu, animasyon da olsa Zackin tarzı karanlık tarz zaten,Watchmen için uygun olan o tarz Mos Ve BvS için o kadar uygun olmamış (Batman taraflarında uygundu ancak Superman Bakış açısında değişmeliydi en azından Sanat yamış olurdu biraz daha saygı duyardım kendisine) BVS de neden uygun olmamış; evet uygun olanlar var hele Batman kısmında ama bazen bunu abartmış ve demin de bahsettiğim sorunu ortaya çıkartmış, Filmi göremiyoruz lan (Bazı sahnelerde).
Film Senaryo bakımından iyiydi ancak yönetmen yüzünden 4 puan kaybetti, bu efektler, teknik hatalar, çekimdeki bazı kamera hataları ve geçişlerden kaynaklanan bir kayıptı. Filmi batıran kişi Zack olmuş kısacası.

Okuduğunuz için teşekkür ediyor ve sizi düşüncelerinizi yorumlarda belirtme ile baş başa bırakıyorum.
Dediğim gibi mini bir incelemeydi.

Bunlar da Hoşuna GİDEBİLİR

0 yorum

POPÜLER YAZILAR

ZAMAN TÜNELİ

AYIN ADAMI!

AYIN ADAMI!