Batman

00:28



Batman v Superman'in vizyona girmesiyle herkes bir şeyler söylemeye başladı, filmden önce ''Batman mi? Superman mi?'' tartışmaları evrilerek ''Film iyiydi!'' ve ''Film Kötüydü!'' olarak değişti.

Filmin iyi ya da kötü olup olmadığını konuşmayacağım, Batman'i konuşacağım ve gözlemlerinden bahsedeceğim. Hadi başlayalım!


1 - Batman ve Öldürmeme Prensibi

Çizgi romanlarda sonradan eklenen bu prensip aslında filmlerde sıkça yıkıldı, hatta TDKR ve yine kültleşmiş bir başka Batman efsanesi olan Öldüren Şaka'da da Batman'in adam öldürdüğüne dair göndermeler vardı. Yani Batsy'nin birilerini öldürmesi yeni değil. Yıkılmamış bir şey hiç değil.


 
 


Filmde aradan 20 yıl geçtiği söyleniyor. 20 koca sene! Bu iyi bir adamı bir zalime çevirmeye yetecek kadar uzun. Özellikle de Gotham gibi beton ve çelikten inşa edilmiş bir cehennemde. 

Rüya sekansları haricinde de direkt olarak birisini öldürdüğünü görmedik. (Lav silahlı olan hariç) Sadece ölüp ölmediklerini umursamıyor ve buna göre daha rahat hareket ediyor. Damgalıyor, vuruyor, kırıyor, patlatıyor tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de araba fırlatıyor.

Benim ve birçok hayranın (DC Verified'lar dahil) düşüncesi tüm bu olaylara geçmişte Joker ve Todd'la yaşadığı şeylerin yol açmış olduğu. Zira Suicide Squad'ın fragmanına baktığımız zaman Batmobile'de silah vb. şeyler de yoktu. Snyder'da açıklamasında Joker'ın Todd'u levyelediğini söylemişti zaten.



Ayrıca şu Joker'a baksanıza! Bunun eline düşen Todd'u bir düşünün, Batman'in onu nasıl bulduğunu düşünün! Her şeyden önce bu evrenin ne kadar acımasız ve sert olduğunu düşünün...


2 - Martha!

Burası en çok dalga geçilen yer fakat size bir sorum var. Küçücük bir çocuksunuz, yedili yaşlardasınız belki. Bir gün, sadece bir kötü gün sinemadan ya da tiyatrodan belki de marketten çıkıyorsunuz. Ara sokak evinize yakın olduğu için oradan geçmeye karar veriyorsunuz. Hırsızın biri ailenize silah doğrultuyor. Yapabilecek hiçbir şeyiniz yok. Hiçbir şey. Ve adam babanızı sonrasında da annenizi vuruyor. Gözlerinizin önünde hayatta en çok değer verdiğiniz ve sevdiğiniz iki insan az önce öldü. Hiçbir şey yapamadınız, çaresizdiniz, güçsüzdünüz, hatta ölmek üzereydiniz... Düşündünüz mü? 




Şimdi dürüst ve söyleyin. Elinizde bir silah var ve tam ayaklarınızın altında da şehrinizi paramparça etmiş, birçok çocuğu yetim bırakmış bir uzaylı. Bunun sebebi de kendi ırkından olanlarla girdiği savaş, dünyanıza getirdiği savaş. İstese tüm dünyayı yakıp kül edebilecek bir uzaylı. Ona her şeyi yapmanıza, canını yakmanıza, kanatmanıza ve acımasızca davranmanıza rağmen sizi öldürmemeyi seçen bir uzaylı. Ayaklarınızın altında, biraz sonra öleceğini bilen bir uzaylı. Size birçok şey söyleyebilir, belki de hala sizi öldürebilir fakat o hayatı için yalvarabilecekken size tek bir şey söylüyor. Annesinin adını.

Aklınıza o çaresiz haliniz geliyor, annenizi ve babanızı kurtaramadığınız o bir kötü gün. Tüm o çaresizliği, güçsüzlüğü, korkuyu ve daha birçok duyguyu tekrar hissediyorsunuz, size tekrar hücum ediyor. Çaresizliğiniz... Güçsüzlüğünüz... 

Onu öldürür müydünüz? Son nefesinde sadece annesinin adını söyleyen, onu kurtarmanızı isteyen bir varlığı? 

Batman öldürmemeyi seçti. Umarım nedenini ve psikolojisini iyi aktarabilmişimdir. 

3- Hazırlık 

Nolan başta olmak üzere gerek filmlerde, gerekse de çizgi romanlarda bize yüzlerce defa Batman'in hazırlık yaptığını gördük. Hazırsızlık yapmayacağını da biliyoruz, yapmaz da. Bazıları ''He iki üç kriptonit, bir iki lastik çekişi, azıcık karın kası gösterme ile hazırlık öyle mi?'' dedi. Evet. 18 aylık hızlıca geçilmiş ve gösterilmemiş bir süre var, zaman atlamaları var. Ayrıca sonuç olarak diz çöktürdü mü? Evet. Amacına; öldürmeye ulaştı mı? Evet, lakin öldürmemeyi seçti. Daha ne yapsın bu adam? 




Wonder Woman kısmına da takılan birçok kişi gördüm. ''Batman seni devletten daha iyi tanıyor, buradaki ise o seninle mi diye soruyor. Bu ne la?'' misaliydi birçoğu. Batman burada ''O seninle mi?'' diye sormuyor, ortak olduklarını zaten ima bile etmiyor, tüm bunları geçtim bu soruyu soran Superman. ''Ben senle olduğunu düşünmüştüm.'' kısmı da aslında olayı daha da açıklığa kavuşturuyor fakat ne kadar açıklarsak açıklayalım illaki buna da laf edeceklerinden daha da açmıyorum olayı. 

Hiçbir olayda da bodoslama dalmadı adam. Hatırlayın limanı. Kimin nereye gideceğini, hangi yolları izleyeceğini dahi kestirip ona göre hareket etti. Hala hazırlık yapmadı mı bu adam? 


4- Öfke

Martha, Todd ve daha kim bilir neler neler. Superman'e olan öfkesi medyanın yalan haberleri ile ilgili değildi. ''Öfke, güçsüzlük hissi'' sonuçta karşısındaki ''İstese tüm dünyayı yakıp kül edebilecek'' bir varlık ve buna ''%1 ihtimal bile veriyorsak'' yok etmeliydi. Kaldı ki ''O adi herif savaşı zaten bize getirdi.'' 

Gerekli açıklamaları yaptığımı düşünüyorum. Bazıları filmi izlemiş fakat görmemiş. Özellikle de cevaplar bu kadar gözümüze sokulmuşken. Belki de ben ve filmi beğenenler sorunludur, kendini film ilahı olarak görenlerle hoş olmayan bir geçmişimiz var.




Tüm bunlara karşın böyle Batman olmaz demeye devam ediyorsanız Uğur beyciğimin de dediği gibi ''Farklı bir evren sonuç olarak, isterse Batman kötü, Joker iyi olur, isterse Batman eşcinsel olur, isterse...'' yönetmen isterse, senarist isterse, firma onaylarsa her şey olur.

En basitinden Earth-51 boş Multiverse haritasına göre. DCEU neden orada olmasın? Neden çizgi romanlarda farklı evrenleri kabul ediyorken Sinematik veya Genişletilmiş Evrenleri kabul etmiyorsunuz?

Bunlar da Hoşuna GİDEBİLİR

0 yorum

POPÜLER YAZILAR

ZAMAN TÜNELİ

AYIN ADAMI!

AYIN ADAMI!