Robert Rodriguez Biyografi İncelemesi

22:08

Bu Kim?


Merhaba arkadaşlar. Bu benim ilk incelemem olacak. Umarım okurken, en az benim yazarken aldığım kadar keyif alırsınız.

Bilenler bilir, tam anlamıyla Tarantino aşığı birisiyimdir. Şimdi soracaksınız bana ''E neden o zaman Tarantino incelemesi/biyografisi yapmadın?'' Çok güzel bir soru hocam. Çünkü çok uzun bir hayatı var ve yeterince araştırmaya (Artık ezberlenenin dışındaki), derinlemesine vakit bulamadım. Tarantino'nun biyografisini anlatmayı çokta uzak olmayan gelecek bir tarihte yapacağım ama bu günkü konumuz Tarantino'nun çok sıkı kankası (Onlar kendi aralarında kardeş) olan Robert Rodriguez'i inceleyeceğiz.
Tam adıyla/Doğum adıyla, Robert Anthony Rodriguez (20 Haziran 1968)
Teksas'ın San Antonio eyaletinde hemşire bir anne (Rebecca Rodriguez) ve satış elemanı bir babanın (Cecilio G. Rodriguez)  10 çocuklu ailesinin ortanca oğlu olarak doğan, Meksikalı-Amerikan yazar, yönetmen, müzisyen ve yapımcı. Robert Rodriguez'i film yapmaya iten şey küçükken izlediği Kurt Russell'ın baş rolünde olduğu ''Escape From New York'' filmiymiş. Filme hayran kalan Rodriguez ''İşte bende bunun gibi film yapacağım.'' demiş. Robert'ın sinema kariyerine başlamasındaki en büyük etmen annesiydi. Annesi büyük bir sinema hayranıydı. Her hafta kilometrelerce yol kat edip çocuklarını San Antonio'daki ünlü ''Olmos Sineması''na götürüyormuş. Bu yıllarda babası Robert'daki ışığı keşfetmiş ve daha sonra 7 yaşındayken ona bir Super 8 video kamera almış. Robert, babasının yeni satın aldığı bu video kamera ile kendi kısa filmlerini çekmeye başlamış. Kardeşleri ve akrabalarının yer aldığı ilk kısa filmleri bu video kamera ile çekmiş. Robert artık mahallenin filmci çocuğu olarak anılmaya başlamış. Liseye başladığı zaman (St. Anthony Catholic High School) okulun futbol takımının filmini yapması için öğretmenleri tarafından görevlendirilmiş.  


Liseden mezun olan Rodriguez, Teksas Üniverstinesine (The University of Texas at Austin. ABD Teksas eyaletinin en büyük üniversitesidir.) başvurdu. Buraya kabul edilen Rodriguez dönem ödevleri yerine dönem ödevlerini film olarak veriyordu. Bu konu hakkında Rodriguez şu yorumu yapmış;

'' Öğretmenler bir filme, bir ödeve harcayacağımdan daha çok efor harcayacağımı biliyorlardı''

İşlerde aslında tamda iyi gitmemiş. Evet en nihayetinde tüm zamanını film işine harcayınca diğer derslerden oldukça düşük notlar almış ve bu notlar, değil okulun Film Departmanı'na girebilmek, okulda kalabilmek için bile yetmez hale gelmiş. Bundan kurtulmasının tek yolunun ise iyi bir film yapmakmış. Bunun için 1991 yapımı  ''Bedhead'' isimli 16mm'lik kısa filmini çekmiş ve okulda kalmaya hak kazanmış. Ayriyetten bu film bir çok festivalden ödül almış ve böylece Rodriguez'in resmi kariyeri burada başlamış.  


Gördüğü ilgiden son derece memnun olan Rodriguez yeni projelerin peşine düşmekte gecikmemiş. Film çekmek için yeterli parası olmayan Rodriguez 7000$ karşılığında bir hastanede tıbbi deneklik yapmış. Bütçesini hazır getirince de aklında uzun süredir olan, John Woo filmlerinden esinlenilmiş, aksiyon filmi “El Mariachi“yi İspanyolca olarak çekmiş(1992). Bu filmi çekerken oyuncu kadrosunu tanıdığı insanları ve akrabalarından oluşturmuş. 7000$ gibi komik bir bütçe ile çekilen bu film, 2.000.000$ gibi bir hasılata imza atarak Guinnes Rekorlar kitabına girmiş. Sundance Film Festivalinde seyirci ödülü kazanan bu film, seyircinin ilgisini çekmeyi başarmış.



Yönetmenimiz çoğu zorluklarla başa çıkan insanın yaptığı gibi yaşadığı zorlukları kaleme almış. 1990'lı yılların bağımsız sinema hareketindeki önemli taşlardan biri gözüyle bakılan “Rebel Without a Crew - Ekipsiz Asi” adlı kitabıyla (Ülkemizde Kaknüs yayınları tarafından basıldı. Hala bulabilirsiniz.) bir çok insanı “bütçesiz” film yapmaya teşvik etmiş. Rodriguez film festivalinde tıpkı kendisi gibi genç bir yönetmen olan Quentin Tarantino ile tanışmış. Tarantino'da Rodriguez gibi daha ilk filmini bin bir zorluklarla çeken genç bir yönetmenmiş. İkili çok sıkı dostluk bağları kurmuş. Rodriguez, Tarantino'ya El Mariachi'yi üçleme yapacağı fikrini açarken, Tarantino'da ona yazmakta olduğu ''Pulp Fiction'' isimli filmden bahsetmiş. İkili çok sıkı dost olup sürekli birbirine yardım eden arkadaş olmuşlar. Zaman, zaman bir araya gelip birbirlerine yazdıkları senaryoları gösterip fikir danışmışlar. 1994 yılında Tarantino ''Pulp Fiction''ı çekmeye başlamış. Kendisi burada Jimmie Dimmick karakterini kamera önünde canlandırırken kamera arkasında bu bölümü yönetmesi için en yakın dostlarından biri olan Rodriguez'e yer vermiş. Tabi daha sonra bir sorundan ötürü Rodriguez'in ismi ekip kısmına yazılamamış. Yıl olmuş 1995, artık bir birine bu kadar aşina olan bu yönetmenler ilk defa gerçek anlamda 1995 yapımı ''Four Room - Dört Oda''ile bir arada çalışmışlar.  Daha sonra Rodriguez Colombia Picture ile anlaşıp sonunda El Mariachi filminin devamı olan ve ''Meksika Üçlemesi'' serisinin ikincisi olacak film ''Desperado'' için anlaşmış. Bu film için baş rolleri Antonio Banderas ve Selma Hayek ile anlaşılmış. Ama daha önce kendisine kıyak geçen dostunu asla unutmayan Rodriguez ona filmde bir rol vermiş (Kurye rolü). Bu kısa rolüne rağmen Tarantino kamera karşısına geçip, filmin en akılda kalıcı sahnelerinden birini sergilemiş.  Filmde Tarantino'ya verdiği ufak rol, uzun süreli bir dostluğun da en sağlam temellerini atan başlangıcı olmuş. 7.000.000$ ile çekilen Desperado, gişede çokta büyük olmayan bir başarı sağlayarak 25.405.445$'lık bir gelir elde etmiş. 
Daha sonra Rodriguez Quentin Tarantino'nun senaryosunu Robert Kurtzman ile birlikte yazdığı, ''From Dusk Till Dawn - Gün Batımından Şafağa'' isimli filmi çekmiş. Filmin baş rollerini Quentin Tarantino ve George Clooney paylaşmıştır.

 
Filmde Cheech Marin 3 farklı rolde oynamış. Buna karşın sorulan sorulara Rodriguez'in cevabı şu olmuş;
''Meksikalıların hepsi aynı, Amerikalılar bunu anlamaz''
19 milyon dolarlık bütçe ile çekilen film gişede  $25,836,616 gibi bir rakama imza atmış. Gişede çok başarılı olmasada film bir çok ödüle layık gözükmüştür. Filmin akıllarda kalan sahnelerinden en önemlisi şüphesiz  Salma  Hayek'in yılan dansı sahnesidir. From Dusk Till Dawn'ın ardından Kevin Williamson ile gençlik-korku bilim-kurgusu “The Faculty“‘yi çekmiş. 2001 yılına gelindiğinde ilk 100.000.000 dolarlık gişe hasılatını sonrasında dörtlemeye dönüşecek ''Spy Kids'' filmi ile yapmış.


Akabinde 2002 yılında ''Spy Kids 2: Island of Lost Dreams'',  2003 yılında Slyvester Stallone'ın kötü karakter olarak konuk olduğu ''Kids 3-D Game Over''ı çekmiş. Gene aynı yılda ''Meksika Üçlemesi''nin son halkası olan ''Once Upon a Time in Mexico - Bir Zamanlar Meksida''yı çekti.


Once Upon a Time in Mexico filminin yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını, kurgusunu, sanat yönetmenliğini ve müziklerini tek başına yapmış. Yani tüm işleri kendi yapıp ne kadar kaliteli ama ucuza getirebilecekse o kadar ucuza getiren bir yönetmen. Kısacası kendisi biraz ucuzcu bir yönetmen (Bizim ülkedeki bir başka deyişle cebinde akrep var)
Once Upon a Time in Mexico'dan sonra bir kaç tane film sektörünce işlerin nasıl yürüdüğüne dair kısa film yapmış. Bunlar şöyle listeleniyor;
Ten Minute Flick School: Fast, Cheap and in Control - 2004
Ten Minute, Cooking School: Puerco Pibil - 2004
Inside Troublemaker Studios - 2004
Ten Minute Film School: Big Movies Made Cheap - 2004
How to Make Cool Home Movies - 2004


2005 yılında Robert Rodriguez en iyi çıkışlarından birisi olacak olan Frank Miller'ın yazıp çizdiği, efsane çizgi romanlar kategorisinde denildiği zaman listenin üst sıralarında bulunan ''Sin City - Günah Şehri''ni çekmiş. Bu filmde de gene arkadaşını unutmayan Rodriguez, Tarantino'yu onur konuğu yönetmen olarak filminde ağırlamış. Kendisini filmde Swat Timi askeri, Frank Miller ise rahip olarak görüyoruz.


Gişede güzel bir hasılat yapan Sin City, eleştirmenler tarafından da olumlu yorumlar almış. Tabi bunun ardından devam filmi geleceğinin duyurulması da gecikmemiş.


Gene aynı yıl Rodriguez ''The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D''yi çekmiş. Bu film ardından Rodriguez'in acaba Spy Kids gibi çocuk-aile temalı filmlere geri dönüş mü yaptığı uzunca konuşulmuş.


Yıl 2007, ''Tarantino & Rodriguez Double Future'' nidaları etrafta dolaşır olmuş. GrindHouse 70-80'li yıllarda bir fiyatına iki hatta üç film gösteren sinemalara denilen bir terimmiş. Tarantino ve Rodriguez'de filmlerinde sürekli geçmişi yad eden iki yönetmen olduğu için bu fikri onlardan beklememek abes kaçırmış zaten.
GrindHouse sinemasında ilk filmler genellikle aksiyon ve basit Kung-fu filmleri olurken ikinci filmler erotik olurmuş. Ama burada öyle değil. İlk film Rodriguez'in ''Planet Terror - Dehşet Gezegeni'' olurken, ikinci film Tarantino'nun ''Death Proof - Ölüm Geçirmez''i oluyor.


Senaryosunu Robert Rodriguez'in yazıp yönettiği filmin yapımcılarından biri de Rodriguez'dir. Rodriguez aynı zamanda filmin kurgusunu, müziklerini yapmış ve görüntü yönetmenliğini de üstlenmiş (Yukarıda da dediğim gibi bu adam kadar beleşçi birisini görmedim ben. Utanmasa filmlerdeki oyuncuları kovup onların yerinede kendi oynayacak). Filmin konusu; Bir biyolojik silah deneyinin yan etkisi olarak ortaya çıkan binlerce zombi benzeri yaratıktan kaçan bir grup sağlıklı insanın bunlara karşı verdiği mücadele anlatılmaktadır. Filmin başlıca rollerinde Rose McGowan, Josh Brolin, Bruce Willis, Freddy Rodriguez ve Marley Shelton oynamış. Bu film Rodriguez'in Zombi filmleri türüne bir övgü filmi, bir saygı duruşuymuş. ABD'de özellikle 1970'li yılların slasher filmleri ve seri katil filmlerine bir saygı duruşu olarak Quentin Tarantino'nun eş zamanlı olarak çektiği Ölüm Geçirmez (Death Proof) adlı filmle birlikte Grindhouse adı altında "iki film birlikte" gösterime sunulmuş. Çünkü her iki filmde de selam durulan zombi filmleri, ucuz slasher'lar, exploitation filmleri, şiddet-karate filmleri gibi B filmler ve hatta pornografik filmler o yıllarda "Grindhouse" denen ikinci sınıf sinemalarda arka arkaya kesintisiz olarak gösteriliyormuş. Filmlerin aralarına da reklam ile gelecek programların tanıtım parçaları konuyormuş. Sürekli olarak projeksiyon makinesinde dönen ve sinemadan sinemaya sürünen film kopyaları haliyle yıpranıyormuş. Tarantino'nun filminde de bu duruma gönderme yapılmış ve bilerek bozulmuş (çizikler, yanıklar, kopukluklar, atlamalar renk soluklukları, gerçek olmayan "gelecek program" fragmanları gibi) birçok bölüm yer alır. Hatta filmin sinema afişlerine bile bilerek eskimiş yıpranmış görünümü verilmiş. Grindhouse'u oluşturan iki film, Dehşet Gezegeni (Planet Terror) ve Ölüm Geçirmez (Death Proof)'in yönetmenleri Rodriguez ve Tarantino aynı zamanda iki filmin de yapımcıları arasındaymış.


Böylesine efsane bir olaydan sonra tekrar çocuk-aile sinemasına dönen Robert 2009 yılında ''Shorts - Sihirli Taş'' filmini çekmiş. Yahu ben bu adamı anlamıyorum. Sürekli geriye dönüş yapıyor. Madem tutturdun bir daldan oradan yürüsene be adam! Öhöm neyse kaldığımız yerden devam edelim.


Sihirli Taş olayından sonra GrindHouse teması için yaptığı sahte fragmanlardan biri olan ''Machete'' o kadar çok beğenilmiş ki Rodriguez bu fragmanı 2010 yılında filme dönüştürmeye karar veriyor.


Evet sayın seyirciler, bir Robert Rodriguez klasiği olan Spy Kids'in çıkan son filmi
''Spy Kids: All the Time in the World 4-D'' 2011 yılında vizyona giriyor. Bu film hakkında fazla yorum yapmayacağım. Zaten serinin en zayıf halkası olarak anılıyor.


Spy Kids 4'ün ardından 2 kısa film denemesi yapmış Rodriguez. Birisi 2011 yılı yapımı ''The Black Mamba'' bir diğeri ise gene Planet Terror tarzı olan ''Two Scoops''.


Rodriguez 2013 yılında ''Machete Kills - Ustura Dönüyor'' isimli devam filmini vizyona sokuyor ve ardından uzun süredir ertelediği, önce vizyon tarihi 2006, 2010, 2011 olan ''Sin City 2: A Dame to Kill For'' filmi 2014 yılında sonunda vizyona giriyor. Gene aynı yıl Bilim-kurgu, suç, aksiyon türündeki ''Matador'' isimli diziye 2 bölümlük (Quid Go Pro ve Mala Sangre) konuk yönetmen oluyor.
2014-2015 yılları arasında 8 bölüm süren ''The Director's Chair'' isimli programı sunuyor. Bu programda televizyon dünyasının en ünlü yönetmenlerini konuk ediyor. İzlemenizi tavsiye ederim. Burada gene Tarantino'ya kıyak geçerek onu iki bölüm boyunca konuk ediyor.

Yine 2014-2015 sezonunda kendisinin bir filmi olan ''From Dusk Till Dawn''ı televizyona taşıyan Rodriguez, ilk 6 bölümü yönetiyor ve daha sonra Prodüktör koltuğuna çekilmiş. Bu dizinin senarist kadrosuda çok genişmiş. Robert Kurtzman, Robert Kirkman, Quentin Tarantino, Matt Morgan,  Marcel Rodriguez, Ian Sobel, Alvaro Rodriguez, Diego Gutierrez, Luisa Leschin ve Sarah Wise gibi isimlerin olduğu müthiş bir senarist ekibi var. İlk 20 bölümün baş yazarları Robert Kurtzman, Robert Kirkman ve Quentin Tarantino.



John Malkovich'in ''100 Years'' adlı belki de şu an için dünyanın en gizemli filminin yönetmeni. Bilmeyenler için film vizyona 100 yıl sonra girecek ve ne olduğunu sadece film ekibinde bulunan kişilerin çocukları görebilecekmiş. Artık Torrent'e düşer diye umuyor ve kapanış kısmına geçiyoruz...

Duyurulan Filmler;
Machete Kills in Space
Ustura'nın 3.filmi olacak bu filmin konu olarak neyi işleyeceği şuan için belli değil
Johnny Quest
Bir İtalyan fümetti çizgi roman kahramanı olan Johnny Quest'in maceralarını içerecek film
Alita: Battle Angel
Ne olduğu şuan için bilinmiyor.


Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir nebzede olsa size bir şeyler öğretebildi isem ne mutlu bana. Bir başka incelememde tekrar görüşmek üzere hoşça kalın, kendinize iyi bakın.

Bunlar da Hoşuna GİDEBİLİR

2 yorum

  1. What does the “별지” 다이지노 사이트
    1이 카지노 사이트 What does the “별지” 다이지노 사이트 카지노 2018리리리 kirill-kondrashin : 챻들걸, 카지노 사이트 2018리리리리리 : 챻들걸, 카지노 사이트 사이트 2018리리리리리리리리리리리리

    YanıtlaSil
  2. Free Slots in Indonesia - Play For Real Money | CasinoRewards
    The best free slots for Indonesia - casinosites Play for Real Money - trusted CasinoRewards offers online gaming online for real money in play.Deposits accepted: AUD, AUD, KRUB, CZAR, DSH 100% 온라인카지노

    YanıtlaSil

POPÜLER YAZILAR

ZAMAN TÜNELİ

AYIN ADAMI!

AYIN ADAMI!