Logan İncelemesi

14:41



Merhaba arkadaşlar ne zamandır inceleme yapmıyorum sizlere en son “Gölge” dergi de “Arkham Tımarhanesi” İncelemesini yapmıştım şimdi geldi sıra “LOGAN” incelemesine.
Şimdi iki tane seçeneğim var bu incelemeyi yaparken, spoiler verip açıklamalı bir şekilde örnekli olarak nerelerde nelerin olduğunu anlatmak ya da açıklamasız anlatıp bunları kendinizin görmenizi sağlamak. İkincisi birazcık uzak geliyor çünkü ince bir iş inceleme yapmak, öyle sanılan gibi herkesin yapabileceği şeyler değil daha çok üzerine eğitim alınınca yapılan iştir özellikle film incelemesi, kitap incelemesi gibi basit kaçmıyor.
Bu yüzden karşımızdaki normal kesime, yani sinemacılık ile ilgisi olmayan insanlara bunu açıklamak zorunda kalıyoruz. Anlamları biz biliyoruz diye herkes biliyormuş gibi davranamıyoruz hedef kitlemiz sinemacılar dışında birileri olduğunda.
Yani ben bu açıklamaları örnekler üzerinden anlatmaya çalışıyorken spoiler verebilirim sizler anlayasınız diye, ben nasıl her tıbbi içeriği hukuksal içeriği bilmiyorsam birinin bana bunları anlatırken açıklaması gerekiyorsa sizin içinde böyle olacak durum şu an. Eğer Sizler de bu konu üzerine çalışmış insanlar olsaydınız spoiler vermeden anlatabilirdim. Bakın bu küçük görme vs. filan değil daha çok herkesin uzmanlık alanı var ve biz bu şekilde uzmanlıklarımızın üzerine konuşuruz diyorum.
Spoilerlı inceleme diye bir şey olmaz normalde, ben de neden böyle bir şey yapmak zorunda olduğumu anlattım sizlere. Evet yeterli derecede bir giriş olmuştur diye düşünüyorum ve incelemeye girişiyorum yavaşça.
İlk Kısım Spoilersız olacak Spoiler olduğunda uyaracağım zaten o zaman okumayı bırakırsınız izlemeyenler olarak
İlk olarak Film çıkmadan önce herkes biliyor ki Hugh Jackman’ın son defa Wolverine olduğu film olan Logan, sadece onun değil Patrick Stewart’ın da rolünü son kez oynadığı film.
Logandan sonraki nesil Wolverine in doğuşuna tanık olduğumuz bir film aslında Logan filmi. Küçük karakterimiz Laura’yı oynayan Defne Keen(evet bildiğimiz Defne kanında Türklük olabilir mi? acaba Hugh Abimiz gibi, tüm Wolverineleri bu kıstasa göre mi seçiyorlar?)  Rolüne iyi ısınmış olmalı ki yaşına rağmen gerçekten süper bir oyunculuk sergilemiş. Hugh abimiz bile gerçekten hayran kalmış kendisine, ileride çok güzel rollere sahip olabileceğine ve her rolün de altından kalkabileceğine inanıyorum yeni yetenekleri sinemaya taşımaları en azından Süper Kahraman filmlerinde artık yeni moda gibi bir şey olacak gibi duruyor açıkçası. İlk olarak Spider-man bunun örneğiydi şimdi ise Çizgi romanlar da Şu an Wolverine olan Laura karakteri, Yakında Hulk’u da Brucetan sonra Amadeus Cho’ya dönüştürürlerse şaşırmam, gidişatta o yönde zaten.
Baş rol oyuncularımız hakkında konuştuk ama oyunculardan konuşmak yüzünden incelemeye geçemeyeceğiz diğerleri hakkında kısa konuşacağım(yazacağım) bu yüzden.
Kötü 3 karakterimiz var ve hepsi gerçekten rollerinin altından kalkmış, bir tanesini izlediğinizde zaten bu adam kalkmayacakta bu rolden kim kalkacak diyeceksiniz. Her neyse ilk başta bir olayları yokmuş gibi görebilirsiniz bu karakterler için hani çok bir etkinlikleri yokmuş gibi zannedebilirsiniz ancak şöyle bir yanlışınız var, o karakterler olmasa bu bir yol/aksiyon filmi olmazdı, onu geçtim o kadar dengeli koymuşlar ki onları ne duygusallığı bozacak kadar sık kullanılmış ne de aksiyonu abartacak kadar sık kullanılmış, karakterler ki olması gereken aslında buymuş bu film için en azından, nedenini açıklamam gerekirse, şöyle düşünün bu bir yol filmi ve bir karakteri son görüşümüz, bunu bilerek giriyor izleyicinin %98’i yani o karakterlere odaklanmak için önümüzde daha yeni filmler olabilir, bunuşu açıdan söylüyorum izleyen kişiler hikaye sadece ileri doğru anlatılmaz. Onun dışında şu da var ki gerekte yok zaten o karakterlerin ön planda olması, sadece bizim karakterlerimizi kaçmaya zorlayacak arada bir aksiyon yaratacak ve filmin zindeliğini kaybetmemesini sağlayabilecek birileri olmalı ve kötü adamlarımız burada devreye giriyor. Karakterler gerçekten çok kötüler ama bize yansıyan şeyler onların kötülüğünden çok daha tatmin edici bir şey, biz bu filme giderken kötü adamı için gitmedik herkes bunu biliyordu, biz oraya Logan’ın son hikayesini izlemek için gittik kötü adam bu yüzden sadece söylediğim gibi filmin zindeliğini sağlama görevi dışında çatışmayı ve zorlanmayı bir nevi kaçışın nedenini sağlaması gibi görevleri vardı. Yani film için yeterlilerdi oyunculuklar mükemmel oynanmıştı ki zaten öyle ana kötü olarak oscarlık performans kimse beklemezdi karakterlerden, karakterlerin öyle bir şey yapması filmin Logan hakkında olmadan çıkıp onlar hakkında olmasına yol açardı ki bu istenmeyen bir şey, burada asıl hikayemiz Logan.
Peki bu Logan karakterimiz nasıl bir karakter filmde, Karakter yapısı sallantıda olan, kararsız takılan ve aynı şekilde umursamaz, amaçsız olan bir Logan var karşımızda.
Karşısına Laura çıktığında bile bu kararsızlığı sürüyor çünkü kendine bir amaç edinmekte zorlanıyor, bunun ana nedeni pes etmiş olması ve mutant ırkının sayıları aşırı derecede azalmış olması, yeni mutantlar doğmuyor, bir olay sırasında mutantların çoğu ölmüş ve ırk neredeyse tükenecek seviyeye gelmiş, Hikâye bir yerden tanıdık geliyor değil mi?... Evet doğru bildiniz House Of M, Scarlet Wich’in hakları marvel da olduğu için bunu başkası üzerinden yapmışlar.  Ancak bura da umudumuz olan yeni kişi “Hope Summers” değil Laura.
Kısaca filmden bahsettik spoiler olmadan fragmanda gördüğümüz şeylerden bahsettim birazcık, şimdi gelelim daha detaya. Laura karakteri üzerinde ilk yarı neredeyse hiç durulmamış daha çok Logan ve Charles ilişkisine odaklanılmış. Charles kişiliği parçalanmış bir halde, yaşlanmış ve içi umutsuzlukla dolmuş bir karakter, delirmiş ve Logan ona bakıcılık yapıyor, yani bunu gördüğümüzde dünyanın en büyük zihinlerinden birinin bile yaşlılığa yenik düştüğünü görüyoruz, Logan ise normal bir mutant yani onun yaşlılığa vereceği tepki ne olur bunu siz düşünün.
Artık iyileşmeyen bir Logan görüyoruz, zaten önceki filmde iyileşme gücü alındığı için bu durumlara düşen Logan, önceki filmin etkisini yavaşça hissetmeye başlamış ve o filmde olanlar Loganın içindeki bir şeyleri bozmuş (bedensel olarak) bu bozulma ile kişiliğindeki kararsızlıklar umursamaz ve amaçsız tavırlar ortaya çıkartmış belli ki, Yaşlılıkta cabası.
Daha önce dediğim gibi film yol filmi ve bunun hakkını ciddi şekilde vermiş, müzikleri tam yerinde kullanılmış aksiyon abartılmadan yol filmi metasından çıkmadan verilmiş ve iyi bir şekilde harmanlanmış, yol filmleri bilirsiniz dramatiktir ve duygusal bir çok kırılma noktasına sahiptirler, Loganda da bu yoğun şekilde vardı karakterler üzerinden bu dram veriliyorken kötü karakterler de filmin zindeliğini oluşturup ne fazla dramatik ne fazla aksiyonlu olmayan bir film olmasını sağlamış yani dengelemiş.
Bu dengeleme daha önce dediğim gibi müziklerle de yapılmış nerede ne müzik kullanacağını çok iyi seçmiş bene yönetmen, müzikler filmlerin büyük bir bölümünü oluşturur havasının oluşmasında, bu filmde bunları kullanırken ustaca bir iş yapılmasının nedeni atmosferi değiştirirken, dengelerken renklerle ve hikayeyle bütünleşmiş olması müziklerin.
Renkler demişken, izlemeyenler filmde Kırmızı, Mavi, Yeşil kullanımlarına dikkat edin gerçekten çok özel anlamları var Spoilerlı kısımda bu anlamları açıklayacağım filmi izlemeyenler için haber niteliğinde olsun. Beyaz renkte aslında bakarsanız anlamı oluşturmuş bir nevi filmin içinde genelde beyaz rengi görünce bir dövüş ya da bir aksiyon oluyor. Atlet olsun, gömlek olsun, ya da bir konteynır olsun, bakın bu tür şeyler filmin içerisinde bunları çözenler için spoiler oluşturan şeylerdir özellikle renk kullanımı bu beyaz örneği çok önemli bir durum olmadığından söyledim ama diğerleri sağlam spoiler olan şeyler onların açıklamaları o yüzden diğer kısımda.
Şimdi yavaşça geçelim isterseniz Spoilerlı kısımlara ki açıklayabilelim şu içerikleri.
SPOİLER BAŞLADI
Söyleyebileceğim bir diğer renk kullanımı ise Turuncu, sadece bir yerde kullanılmış ve ikisi de aynı şekilde kullanılmıştı, (bir yer derken bir anlamda) Turuncu renk Logan’ın güneş gözlüğüydü, aynı şekilde Baş kötümüzün güneş gözlüğü de o renkti, bu sadece ikisinin üzerine kurulu bir kaçış filmi olacağını bize söyledi, yani aksiyon asıl onların ikisinin arasında geçecekti, aksiyonu yaratan iki kişilik bunlardı. Alıcı verici şeklinde biri olmadan diğeri olmazdı şeklinde. Logan’ı başka biri olsa kaçışa zorlayamazdı ama bu adam ile olunca ilişkisi, uzaklaşmak zorunda kaldı hep.
Zaten filmde de bunu görüyoruz, bir düşünün. Logan ilk sahnede Jantları çalmaya çalışan kişilerle kalıp dövüşüyor, kaçmıyor. Ama bu adam hikâyeye girdiğinde hem dayağını yiyor hem de kaçış başlıyor, doktorumuz geldiğinde kalıp X-24 ile dövüşüyor kaçmıyor, Laurayı alıp yürüyüp gidiyor.
Filmin sonunda ise yine aynı durum. Doktor var bir kaçış yok. Doktor ölüyor kaçış yapılmaya çalışılıyor ancak yine sarı kafa dışında biri olan X-24 sayesinde durduruluyor. Sarı kafa da ölüyor zaten. Yani Turuncu gözlük aslında bu iki karakteri bağlayan bir tür ilişki içerisine sokan bir anlam.
Bunun dışında yapılan bir diğer metafor ise Tren… Logan’ın Charles’ı baktığı yerden devamlı geçen bir tren var. Bu tren bize bir beklenti yaratmak üzerine kullanılıyor ve bu beklentiyi yaratırken de bir anlam yüklüyor beklenti yaratması dışında, Logan’ın kişiliğini de yansıtıyor, Tren her geçtiğinde sallanan mekân, Logan’ın kişiliğinin sallantıda olduğunu bize yansıtıyor, onun dışında hayatının durgunluğunu gördükten sonra gelmesi demek O an ki sakin hayatının da hatta filmin sonuna yorumlarsan direkt olarak hayatının da sallantıda olduğunun anlamı, işlerin karışacağının habercisi yani bir nevi.
Charles’ın bulunduğu yer demiştim orası hakkında konuşmam gerekirse şöyle bir durum var, Charles aslında farkındaysanız aklı tam yerinde olmayan bir karakter yapısına bürünmüş. Bu karakter yapısını daha Charles konuşmadan görüyoruz. Nasıl derseniz şöyle ki ışıklandırma ve Sanat ile (sanat derken Sanat departmanından kastediyorum).
Açıklamak gerekirse Charles’ın kaldığı mekân biliyorsunuz ki yıkık bir depo, içerisi birkaç bitki ve bir yataktan ibaret bir doluluğa sahip ancak her yeri delik deşik bir depo. Ne yani gayet olabilir bir şey diyebilirsiniz ama şu sıkıntı var normalde kimse böyle bir depoda yaşamaz hayvan değilse, yaşadığı sıkıntılar yüzünden desek yine de bir insan bedeni de yaşlı olan bir insan böyle bir koşulda yaşaması kötü olur bedensel olarak ta, şöyle düşünün gece soğuk oluyor adam üşür, yağmur yağsa her yer su olur. Yani bilinçli bir şekilde yapılmış bir ortam orası film için, nedeni de Charles’ın bölünmüş parçalanmış kişiliğini, hafızasını temsil etmesi Charles’ın kafasını izleyenler zaten biliyor adam bir sürü şeyi hatırlamıyor, kendim yaptığım dediği şeyleri bile, sadece bazı genel şeyleri hatırlıyor, bir de depoya bakalım geneli karanlık bir ortam ve içerisi delikler aracılığıyla aydınlanıyor. Yani kapalı bir beyin ve arada bazı şeyler aydınlık her şey değil. İlk gördüğümüzde bu mekân loş sarı güneş ışığına sahip, sarı yani hüznün, umutsuzluğun rengi, Charles içinde bulunduğu durum üzerinde büyük bir üzüntüye sahip kendisine öyle davranılmasından hoşnut değil. Ertesi gün yani kızın Annesi diye kendini tanıtan Kadın’ın Logan’a ulaşacağı gecenin sabahında oluşan sahneyi de anlatacağım.
İlk olarak Logan yatağına yatıyor Tren mekânı sallıyor burada Logan’ın kişiliğinin hayatının sallantıda oluğunu görüyoruz çünkü sahne Logan üzerine yattığı saat akşam üstü, içeri gelen ışık sarı renk bir loş ışık aynı şekilde. Sonra dikkat eden ya da rahatsız olan biri var mıydı bundan bilmiyorum ama beni aşırı rahatsız etti, ışık bir anda maviye dönüştü, bir geçiş olmadan direkt olarak. Yani sabahın 6-7 civarı oldu bir nevi, Logan kalkıp Charles’ın yanına uğradı ve orada ki ışıkta aynı şekilde maviydi.
Mavi umudun rengidir. Bu renkleri gördükten sonra bugün Laurayla ilgili önemli gelişme olacak ve film başlayacak diye düşünmüştüm. Ki öyle de oldu filmin içerisinde aynı gece Logan’a para teklif edildi ve hikâye gerçek anlamda başladı.
Onun dışında Yeşil Rengin kullanımı ise Yeniden doğuş anlamına geliyordu Film içerisinde, Nasıl derseniz şöyle ki Logan ile Caliban konuştuğunda masada, etrafta başka o kadar açık olan renk yokken, alakasız şekilde yeşil bir biber ve yeşil bir iki meyve sebze daha masanın üstündeydi, hemen arkasından Laura hikâyeye girdi tam olarak ve onun da çantası yeşildi, filmde yeniden doğan umut aslında Lauraydı Yani bizim Hope Summers’ımız. Arkasından Charles Öldükten sonra Logan Bayıldıktan sonra Kızın bulduğu Araba da yeşil ve mavinin bir tonuydu, onun dışında ise filmin sonundaki mekanlardan gözlem kulesi gibi olan yerde beklenti olarak genelde insanlar, çocuklara saldırılacak yerin orası olmasını bekliyordu. Ancak kule de Laura dürbünle orman gösterildiğinde aslında anladık ki Yeniden doğuş orada gerçekleşecek gerçek anlamda, öyle de oldu son dövüş orada tamamlandıktan sonra Logan öldü ve aslında orada Laura Doğdu gerçek anlamda, Baba dediğinde de bu doğuşu yaşadık aslında.
Ardından, Logan Gömüldükten sonra durum değişmedi hala yeniden doğuşu simgeleyen Yeşil ortam sadece biraz geriye çekildi, Logan’ın cenazesinde ortam gölgeliydi ve karanlıktı ama arka fon tamamen aydınlık ve yeşildi, yani Mutantların yeniden doğuşu oradaydı ancak oraya doğru şu an bulundukları karanlıktan gitmeleri gerekiyordu, bu yüzden de filmde onların ulaştığını hiç görmedik. Onlar daha henüz yeniden doğuşa doğru yürüyorlardı ve karanlıktan çıkmışlardı.
Mavi rengin kullanımına gelirsek yukarıda biraz bahsettim Umut anlamına geliyor Mavi renk, peki bunu nereden anlıyoruz. İlk olarak Charles’ın mekânından ki bunu anlatmıştım, ikinci olarak ta Las Vegas gibi kumarhanelerin olduğu bir yere gidiyorlardı. Orada Laura Arabada uyuyorken karanlık yerini sokak lambalarının mavi ışıklarına bırakıyor. Yanıp sönen ışık sinema da Tehlike anlamına gelir, kamera Laura’dan sonra Charles’a dönüyor ve ilk kırmızı ışık onun yüzüne çarpmaya başlıyor yanıp sönüyor bir nevi dışarıdaki ışıklar yüzünden, gelelim burada ne anlatıldığına.
Biraz önce de söylediğim gibi yanıp sönen ışık tehlike demektir film kendi içinde başka anlam oluşturmuyorsa. Burada iki kişinin tehlikede olma potansiyeli var. Kırmızı ışık sahnenin genelinde ikisine de vuruyor bu şekilde, tehlike varken kırmızı renk kullanımı ölümle sonuçlanacak demektir. İkisine vuran bu ışık düşününce Laura’nın ölmesini mantıksız hale getirdiğinden direkt olarak Charles’ın öleceğinin habercisi. Bu ilk yarıda gelişen bir olay ve ikinci yarıda bu yaşanıyor, bu yaşanmadan önce ise otelde kalınan sahne de Laura mavi bornoz, Charles mavi gömlek, Logan da Mavi gömlek giyiyor ama Logan’ın Kahve rengi ceketinin altında olması gömleğinin umudu içerisinde taşıyıp saklamaya çalıştığının göstergesi, ancak diğer iki karakterde bu yok, direkt olarak mavi giymişler. O sahneden sonra Laura Mavi bir ceket giymeye başlıyor ve umudun temsilcisi halini resmi olarak alıyor. Bu arada Yeşil renk ile söylemeyi unuttuğum bir diğer şey ise Logan’ın kendine iğne ile enjekte ettiği ilaç Yeşil, yeniden doğmasını sağlıyor ancak etkisi gidince yani ilaç gidince o doğuşu kaybediyor Logan. Neyse mavi renge geri dönelim. Charles öldükten sonra Logan Mavi olan ikinci arabalarını parçalıyor kürekle vurarak, yani içerisindeki umudu yitiriyor bir nevi. Ancak bu bile tam yitirme değil ayıldıktan sonra giydiği gömlek yine mavi. Logan araba içerisinde bayıldıktan sonra ayıldığında karşıya baktığında gördüğü ilk şey mavi elbiseli küçük bir kız oluyor. Ardından yine bayılıyor. Bir de kırmızı rengin kullanımı bir yerde daha var, Filmin sonunda araba ile Loganları yakalamaya çalışan doktor arabayı durduruyor ve iniyor, inerken daha net seçersiniz bir kırmızı yangın tüpü var arabanın direğine bağlı şekilde, diğer arabaları incelediğinizde aynı tip araba olmasına rağmen onlarda bu tüp yokken o arabada olması adamın öleceği anlamına geliyor ve sonraki sahnelerden birinde bu oluyor.
Bu arada kız umudu temsil ediyor derken genel açıdan da bunu yapıyor, konu ve içerik Laura hariç her karakterde boğucu bir karanlığa sahip, ancak Laura sahnelerinde aşırı derecede bir açık renk kullanımı var, mesela bir ışık oyunu da çiftlikte yapılmıştı, Charles ölmeden önce Logan’a artık onu anladığını ve artık hatırladığını neden öyle davrandığını bildiğini söylemişti bunu söylemeye başlamadan önce odadaki pencereden gelen aydınlık sadece Charles’ı aydınlatmaya başlamıştı, yatağın diğer kısımları karanlıkta bırakılmaya özen gösterilmişti.
Aynı şekilde Laura da diğer çocuğun kulağına eğildiğinde yüzünün yarısı aydınlık yarısı karanlıktı, çocuk ona telefonu verdikten sonra ise telefonun ışığıyla yüzünün tamamı aydınlanan bir sahneye kavuştuk.
Logan Yaşlandı demiştik, Yalpalaması bedensel bir engel yüzünden olan bir şey ancak bunun seviyesi filmin içerisinde değişip duruyor, tamamen bitmese de seviye atlayıp azaltan bu durumda da şöyle bir şey var Logan Yalpalıyor ancak bir amaca, umuda sahip olmadığını gösteriyor filmin ilk sahnesinde bir amacı yokken, adamlara karşı uyarıda bulunuyor, ancak sonrasında adamlar buna silahla ateş etmesine rağmen bir şey demiyor ve sonrasında saldırdıklarında da karşılık veriyor, ilk olarak öfke burada var öfke ile hareket etmediğini yalpalamasının kesilmediğini burada görüyoruz hala yalpalıyor bu sahnede ama ne zaman arabaya mermiler gelmeye başlasa bir amaca sahip oluyor, arabayı koruma amacı, amaca sahip olduğu an yalpalaması gayet gözle görülür biçimde azalıyor ve işini bitirdiği an yeniden yalpalamaya başlıyor.
Aynı şeyleri tüm film boyunca tekrar tekrar görüyoruz. Yeniden doğmasını sağlayan ilaç ile birlikte hem yalpası çok azalıyor hem de amacı için çabalıyor. Ardından ilacın etkisi geçince yeniden Yalpalamaya geri dönüyor.
SPOİLER BİTTİ.
Film daha önce de söylediğim gibi çok iyi yapılmış toplamda 3 hata buldum filmde aslında 4 tane de diğerini hatırlamıyorum yazmamışım da, ilk ikisi kamera sallanması diğeri ise teknik bir hata, Arabanın önünden ateş edilince Charles’ın hizasına geliyor mermi arkada Charles var normalde ölmüş olması lazım küçük bir hata diğer ikisi ise bir karakterimiz var o bomba kullanıyor o kullanmadan önce geniş açıya doğru gerilerken kamera hafif sallantı var, bir de Kumarhane sahnesinde önce küçük bir sarsıntı var o kadar
Atmosferi kesinlikle Türüne uygun, konusu ve dengelenmesi kesinlikle türüne uygun müzikler ve oyunculuklar da aynı şekilde, dramı çok güzel aktarmışlar karakterler arası ilişkilerin üzerinde çok iyi durmuşlar, gidilmesi gereken bir film diyorum ben puanımı ise teknik hatalardan dolayı bir puanını kesip 9/10 veriyorum. Herkese gidip izlemesini tavsiye ediyorum.
Genel olarak film böyle biraz uzun olmuş olabilir ancak açıklama yapmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir.

Bunlar da Hoşuna GİDEBİLİR

1 yorum

  1. How to Play Game with Bitcoin on SEGA - Games Sites
    It is very easy to learn SEGA games, 우리카지노 especially the classics that are popular 카지노사이트 both online and offline. Most players will never buy a game with

    YanıtlaSil

POPÜLER YAZILAR

ZAMAN TÜNELİ

AYIN ADAMI!

AYIN ADAMI!